Blog


Balkon Bahçeciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Balkon Bahçeciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Balkon Bahçeciliği ile Kendi Yeşilliklerinizi Yetiştirin

Kaynağını bildiğiniz hatta kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz besinleri tüketmek kadar lezzetlisi yok. Ancak herkesin kendi besinlerini üretebileceği büyük bahçeleri yok. Peki fesleğen, roka, maydonoz, nane gibi basit yeşillikleri balkonunuzda yetiştirmeye ne dersiniz?

Tohum Seçimi

Fesleğen, nane, maydanoz, roka ve biberiye gibi aromatik bitkiler, evde bahçeciliğe başlamak için idealdir.  Bu bitkilerin tohumlarını seralar, çiçekçiler veya internetten satın alabilirsiniz.  Aromatik bitkiler çoğunlukla küçük topraklarda hızla büyüyen arsız bitkilerdir. Bu nedenle, canlı bir kök olarak edineceğiniz nane, fesleğen veya maydonuzu saksıya dikerseniz hızla büyüyüp yeni kökler saldığını görebilirsiniz. Ayrıca marketten aldığınız bitkilerin canlı bir dalını bir bardak suya koyup belirli aralıklarla suyunu değiştirerek de köklenmesini sağlayabilirsiniz.

Saksı Seçimi

Başlangıç için her zaman büyük saksılara ihtiyacınız yok. Bitkilerinizi balkonunuzda veya mutfağınızda pencere varsa, pencere önünde küçük bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Böylece yemek yaparken taze baharatlarınız her zaman elinizin altında olur. Taze baharatlarınızı çatlamış genişçe bir bardakta, minik saksılarda ya da kullanılmış bir yoğurt kabında bile kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Toprak Seçimi

Aromatik bitkiler çiçekçilerde satılan torfta yetişecek kadar güçlü olsalar da torf genel olarak sebze meyve yetiştiriciliği için fazla gübreli bir malzemedir ve tohumların yanmasına sebep olabilir. Taze baharatlardan sonra başka sebze ve meyveler de yetiştirmeye niyetliyseniz, eşit miktarda torf ve steril toprak karışımı kullanmanız daha doğru bir tercih olur. Steril toprak elde etmek için civardaki bir park ya da bahçeden ihtiyacınız olduğu kadar toprak alın, bir fırın tepsisine yayın ve 120 derecede 30 dakika fırınlayın. Ardından steril toprağınızı torfla iyice karıştırın. Dilerseniz ekstra besin için kil ya da kül de ekleyebilirsiniz.

Sulama ve Bakım

İlk hafta; fidelerinizin tutması için susuz kalmamalarına, toprağın sürekli nemli kalmasına özen gösterin. Bitkilerinizi fazla sulamaktan kaçının ve saksılarınızın diplerinde mutlaka fazla suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına dikkat edin. Kutulara veya saksılara ekmiş olduğunuz tohumlar bir süre sonra yeşerecek ve fide haline gelecektir. Bitkinizi toprağın yüzeyi nemli kalacak kadar sulayın. Sulama için güneşin doğrudan bitkiye ulaşmadığı sabahın erken saatlerini ya da akşamları tercih edebilirsiniz. Fideler biraz büyüdükten ve kendini toparladıktan sonra yeşillenen yaprakları kopararak kullanmaya başlayabilirsiniz.

2086 Genel, 14.11.2022

En Çok Okunanlar
İMECE Nedir ?

İmece, bir köy ya da köy topluluğunda işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak el birliğiyle yapılması anlamına gelir. Köyün bir sorunu gide ..

20.10.2022 27645 Oku

8 Adımda Tasarruf Etmek

Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, isted ..

16.02.2023 11303 Oku

Orkide Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Orkideler, hem zarif görünüşleri hem de yıl boyunca çiçekli kalan yapıları sayesinde her daim ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkileri aras ..

14.11.2022 7635 Oku

Dünya Mutfağında Bugün 'Fransa'

Fransız mutfağı, köklü ve prestijli tarifleriyle dünya mutfakları arasındaki öncülerden biri. Orta Çağ’a dek uzanan geçmişi, ünlü ş ..

14.11.2022 4898 Oku

TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?

ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin; • T.C. vatandaşı olması, • Projeni ..

13.11.2022 3403 Oku

İş Yemekleri ve Davetlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışma hayatımızın içinde yemek yemek çoğu zaman hızlıca geçiştirilen öğünlerden ibaret olsa da kimi zaman başlı başına bir serem ..

17.01.2023 3372 Oku

Glutensiz Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Gluteni tamamen hayatımızdan çıkarmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bunun için sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturmak ş ..

14.11.2022 3357 Oku

Formu Doldurun Biz Arayalım