Blog


Glutensiz Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Glutensiz Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Gluteni tamamen hayatımızdan çıkarmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bunun için sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturmak şart... Glutensiz beslenmeye başlamak isteyenler için bazı püf noktaları derledik.

Glutensiz beslenme, asıl olarak çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler için bir tedavi biçimi olarak tavsiye edilse de günümüzde bir çok kişinin tercih ettiği bir beslenme şeklini aldı. Yapılan bazı araştırmalar; romatizma, tiroit sorunları, bağırsak sorunları, saç ve tırnak yapısının bozulması gibi sağlık sorunlarının glutenden kaynaklandığını gösteriyor. İnsan sağlığı için yüzde yüz gerekli proteinler arasında yer almayan glutenin tüketimine son vermek de sanıldığı kadar zor değil... Tabi ki bu konuda öncelikle doktorunuza danışmakta ve size uygun bir beslenme programı ile ‘glutensiz’ yaşama başlamakta fayda var.

Gluten Neden Zararlı?

Genetik yatkınlığı olan bireylerde gluten, diğer proteinlerden farklı olarak mide asidi ile temas ettikten sonra parçalanmadan ince bağırsağa ulaşabilir ve bu bölgede çölyak hastalığına özgü doku hasarını başlatabilir. Çölyak hastası olan bireylerde gluten, ağızdan yeterli miktarda gıda alınmasına rağmen emiliminin yetersiz olması sonucu kemik erimesi, kansızlık, diş çürükleri, büyüme geriliği, boy kısalığı, halsizlik, yorgunluk, kadınlarda adet bozuklukları, ergenlik gecikmesi gibi çok çeşitli olumsuz sonuca yol açabilir.

Bitkisel kaynaklı bir protein olan gluten, bazen çölyak hastası olmayan bireylerde de sindirim sorunlarına, halsizliğe ya da cilt problemlerine yol açabiliyor. Bu duruma “çölyak olmayan gluten duyarlılığı” ismi veriliyor. Bu tür bireylerde gluten, otoimmüniteyi tetikleyerek tiroid hastalığı, cilt hastalıkları yapabildiği gibi, ince bağırsak kanserine de sebebiyet verebiliyor.

Tüm bu nedenler sebebiyle, bir çok uzman; beslenme biçiminden gluteni çıkararak, gluten free ürünlerle yeni bir beslenme düzenine geçmeyi öneriyor.

Glutensiz Hayatın Püf Noktaları

  • Glutensiz beslenmeye başlarken; vitamin ve minerallerce zengin, bol lifli, doğal, besleyici sebze ve meyveler; bitkisel protein kaynakları olan kuru baklagiller; tavuk, balık ve et çeşitleri; yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi besleyici hayvansal gıdalar, glutensiz beslenme modelinizin yapı taşlarını oluşturmalı.
  • Glutensiz hayata başladığınız andan itibaren,  gluten içeren etiketli ürünlerden, buğday, arpa ve çavdar unları içeren ekmeklerden uzak durmalısınız. Sosis, salam, hazır çorbalar gibi gıdalar, içerisinde inceltici ve yağ tutucu olarak gluten içerdikleri için bu besinleri de tüketmemek gerekli.
  • Glutensiz beslenme diyeti yaparken yetersiz lif alımından kaynaklı bağırsak sorunları yaşamamak adına, lif açısından zengin meyve ve sebze tüketimine önem vermelisiniz.
  • Paketli gıdaların hemen hepsinin içeriğinde yer alan glutenden uzak durmak için, işe satın aldığınız paketli gıdaların içeriklerini okumakla başlamalısınız. Kendinize alternatif bir beslenme planı oluşturmalı, kısa süreli diyet listelerini takip etmekten ziyade, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Pek çok kişi için işin ana öğün kısmı kolay atlatılabilir olsa da çay kahve saatlerine eşlik eden hamur işi lezzetlere karşı koymak biraz daha zorlayıcı olabiliyor. Ancak paketli glutensiz yiyeceklere ulaşmak eskisi kadar zor değil. Ayrıca glutensiz un çeşitlerine yönelerek birbirinden farklı, lezzetli tarifler deneyerek de mutfağınızı zenginleştirmek elinizde.
  • Glutensiz beslenirken mutfağınızda da birtakım önlemler almanız  gerekli. Un ve pasta mamulleri (kabartma tozu, maya, susam, haşhaş, vs.) gibi gluten içermeyen gıda maddeleri daima çok iyi paketlenmiş olmalı ve gluten içerikli gıda maddelerinden ayrı olarak üst raflarda muhafaza edilmeli.
  • Yemek pişirmeye başlamadan önce mutfak tezgâhlarının, mutfak aletlerinin, fırının, fırın tepsilerinin, çırpma telinin, yemek kaşıklarının güzelce temizlenmesi gerekir. Böylece glutensiz diyet uygulayan kişiler için potansiyel bir çapraz bulaşma tehlikesini önleyebilirsiniz.

3263 Genel, 14.11.2022

En Çok Okunanlar
İMECE Nedir ?

İmece, bir köy ya da köy topluluğunda işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak el birliğiyle yapılması anlamına gelir. Köyün bir sorunu gide ..

20.10.2022 26874 Oku

8 Adımda Tasarruf Etmek

Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, isted ..

16.02.2023 10746 Oku

Orkide Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Orkideler, hem zarif görünüşleri hem de yıl boyunca çiçekli kalan yapıları sayesinde her daim ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkileri aras ..

14.11.2022 7268 Oku

Dünya Mutfağında Bugün 'Fransa'

Fransız mutfağı, köklü ve prestijli tarifleriyle dünya mutfakları arasındaki öncülerden biri. Orta Çağ’a dek uzanan geçmişi, ünlü ş ..

14.11.2022 4664 Oku

TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?

ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin; • T.C. vatandaşı olması, • Projeni ..

13.11.2022 3329 Oku

İş Yemekleri ve Davetlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışma hayatımızın içinde yemek yemek çoğu zaman hızlıca geçiştirilen öğünlerden ibaret olsa da kimi zaman başlı başına bir serem ..

17.01.2023 3299 Oku

Glutensiz Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Gluteni tamamen hayatımızdan çıkarmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bunun için sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturmak ş ..

14.11.2022 3264 Oku

Formu Doldurun Biz Arayalım